Del 30 de setembre de 2020 al 11 de novembre de 2020
Espai: Sala d'actes
Professor/a: Sarah Ardite
Aquesta quarta edició del cicle Àfrica és el ritme del món, està dedicada a les músiques sorgides sota les tensions guerreres imposades per Occident. Sis discussions sobre l'amor a la música, el negoci de la guerra i la veritat. També aprendrem les tècniques bàsiques de DJ en plataforma digital.
Clica a més informació per veure el programa del curs.
Més informació +
Més informació -
Començarem amb el Congo, amb la música de millor “vibra” del continent, la de Franco Luambo Makiadi qui no ha deixat d’estar present en la nova generació de guitarristes a Kinshasa, com ara Rodriguez Vangama. Prendre la música com a context és la manera d’arribar al Mali dels maliencs. I de la mà dels savis-músics del lloc, molt millor. Escoltarem detingudament Ali Farka Touré reivindicar l’emancipació per al seu poble, la griot Tata Bambo Kouyaté cantar-li al desert i també a la guitarra d’Idrissa Soumaro.
A La Reunió, és el tambor de les canyes de sucre qui parla com a veritat. Ho fa mitjançant les cançons de Christine Salem, i de la tradició Mayola de Kiltir.
A Nigèria després del tema `Lagos is never gonna be the same without Fela´ de Tony Allen i Hugh Masekela, un es pot preguntar per què tot el país balla Afrobeats de festa, inclosa Simi, la veu més sexi de l’afro-pop actual.
A Sudan, el dogma religiós i la necropolítica manen, menys quan sona la música de Mohammed Wardi Mustafa Al Sunni, Abd al Hafiz Karar o Ali Hassan Kuban. Perquè és quan els poetes parlen. Allà, músics del nivell de Mohammed el Amin han fet del sufisme, el trance y el Zikr quelcom apte només per a dervixos.
I per recordar que la descolonització és un procés inconclús, es miri per on es miri, revisitarem l’obra de Steve Biko, a través de les cançons de la cantant zulú Busi Mshlongo i del house de Spoek Mathambo, des de Soweto. Per acabar, haurem de començar pel principi, perquè, qui sap, potser tot va esclatar a Luanda. Perquè, si no, no s’entén que un disc com Angola 72/74 de Bonga, sigui tan indispensable a la vida de tantes persones…
En aquest curs també aprendrem els principis per poder fer de DJ i punxar música en digital. Farem els nostres mixtapes amb les músiques apreses durant les sis sessions del taller.
Sarah Ardite (Barcelona, 1972) és cronista i selectora musical, investiga sobre filosofia de tot allò que sona. És l’editora del projecte sobre música i pensament crític www.musicas-sospechosas.net
La nostra prioritat és fer els tallers de manera presencial. Si la situació sanitària no ho permet, els adaptarem perquè es puguin portar a terme en format virtual. El canvi de format no permetrà cancel·lar la inscripció.
Si ja t'has registrat per internet pots realitzar la inscripció clicant LOGIN. Si no, hauràs d'introduir primer les teves dades (REGISTRE). La inscripció és nominal. Amb les teves dades no pots inscriure a una altra persona.